SUDJELOVALI SMO NA 3. PARTNERSKOM SASTANKU PROJEKTA MEDUSA

24. veljače 2021. godine održan je treći partnerski sastanak projekta Pomorski obrazovni standard u brodarstvu i brodskom menadžmentu – MEDUSA. Sastanak je zbog epidemioloških razloga održan online putem platforme MS Teams, a sastanku su prisustvovali svi partneri.

 

Sastanak je otvorila voditeljica projekta izv. prof. dr. sc. Ana Perić Hadžić i ukratko se osvrnula na dosadašnji rad na projektu. Zadatak prvog dijela sastanka bio je prezentirati partnerima dostignute ciljeve i aktivnosti ostvarene od početka trajanja projekta, predočiti budući tijek i plan provedbe projektnih aktivnosti kao i upoznati ih s najčešćim pogreškama koje su se događale prilikom prikupljanja projektne dokumentacije.

Tijekom sastanka, najveći fokus bio je na EP1 Razvoj i unapređenje diplomskih studijskih programa utemeljenih na standardima zanimanja i standardima cjelovitih kvalifikacija o kojima je nešto više rekao izv. prof. dr. sc. Neven Grubišić te predstavio dostignute aktivnosti, aktivnosti koje predstoje u sljedećem izvještajnom razdoblju ali i očekivane rezultate. Prezentirana su i dva prijedloga standarada kvalifikacija i pratećih diplomskih studijskih programa. Izv. prof. dr. sc. Vlado Frančić prezentirao je standard kvalifikacija Shipmanagementa, a dr. sc. Mladen Jardas studijskog programa Logistika i menadžment u pomorstvu i prometu, oko čega se i povela rasprava. Također, u okviru EP2 Unapređenje postupaka osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja izv. prof. dr. sc. Ines Kolanović rekla je nešto više o ostvarenim aktivnostima te o budućim planovima, a dogovorena je i radionica na temu usklađivanja ISO sustava kvalitete i ESG smjernica koja bi se trebala održati u Zadru. U okviru EP3 Unapređenje nastavne djelatnosti u visokom obrazovanja doc. dr. sc. Dario Ogrizović predstavio je kupljenu opremu – simulator virtualne stvarnosti i računala u novoopremljenom MedusaLab-u te je rekao nešto više o glavnim tehničkim specifikacijama računala. Predsjednik Alumni kluba doc. dr. sc. Srđan Žuškin prezentirao je izgled izrađene Alumni baze koja će olakšati povezivanje poslodavaca i studenata. Osim toga rekao je nešto više o provedenoj analizi zapošljivosti te razlikama u zapošljivosti unutar studijskih smjerova. Prezentiran je novi letak projekta te je administrator projekta Ivan Dovadžija rekao nešto više o financijama projekta.

Projekt MEDUSA traje 30 mjeseci, službeno je započeo 22.03.2019., a prijavljen je i odobren u okviru instrumenta Poziv na dostavu projektnih prijedloga UP.03.1.1.03. „Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja“ s ciljem financiranja standardizacije kvalifikacija koje se stječu preddiplomskim i diplomskim studijima, odnosno razvoj standarda zanimanja, standarda cjelovitih i djelomičnih kvalifikacija na kojima će se temeljiti preddiplomski i diplomski studiji te programi cjeloživotnog učenja. Korisnik projekta je Sveučilište u Rijeci, Pomorski fakultet u partnerstvu s 9 partnera uključujući 3 visokoobrazovne institucije; Sveučilište u Rijeci Pomorski fakultet, Sveučilište u Splitu Pomorski fakultet, Sveučilište u Zadru Pomorski odjel te Udruga pomorskih agenata Hrvatske, Zorović d.o.o., Seaquest Shipmanagement d.o.o., Panalpina Croatia d.o.o., Burreau Veritas d.o.o., Brodogradilište Viktor Lenac d.d. i Jadrolinija Društvo za linijski pomorski prijevoz putnika i tereta.

Cilj projekta je prilagoditi obrazovnu ponudu suvremenim potrebama tržišta rada u domeni pomorstva kroz razvoj 1 novog i unapređenje 5 diplomskih studijskih programa utemeljenih na standardima zanimanja i standardima cjelovitih kvalifikacija sukladno načelima HKO, unaprijediti će se postupci osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja sukladno ESG smjernicama te unaprijediti nastavna djelatnosti u visokom obrazovanju u širem kontekstu, kako bi se dugoročno osiguralo kvalitetno, učinkovito i inovativno visoko obrazovanje.